Archive for August 2006


Hotelier’s Horror: Bed Jumping

August 29th, 2006 — 12:51pm | Posted by: Guido

Bedjumping
Bedankt nog Willem, voor de intro to Happy Hotelier. Het is nog een heel geknutsel zo’n weblog netjes opzetten.
Nu wat anders: Een enthousiaste Blogger heeft onlangs Hotel Bed Jumping HQ opgezet. Tot voor kort dacht ik dat alleen fotografen dat deden die een photoshoot komen doen. Het is kennelijk voor meer mensen de ultieme entree in een hotelkamer: een fikse plofduik op het oh zo fluffy hotelbed.

1 comment » | Blogs, Hoteltalk, Nieuwtjes

Wegdromen in de boekhandel

August 24th, 2006 — 4:44pm | Posted by: Willem

Er komt weer een mooi hotelboek aan! En wel van onze favoriete uitgeverij Mo Media. 25 droomhotels beschreven en mooi gefotografeerd en vormgegeven. Zo wordt thuisblijven wel heel moeilijk. En jawel in dit boek ook 4 bijdragen van mij (ik mocht er voor Mo Media weer een paar weekendjes tussen uit). Welke hotels zijn geportreteerd blijft nog even geheim. Droomhotel ligt vanaf oktober/november in de boekhandel.

6 comments » | Algemeen, Hoteltalk

Guido, uw happy hotelier!

August 24th, 2006 — 4:24pm | Posted by: Willem

Guido (van Haagsche Suites en mijn collaga blogger op deze website) is een eigen weblog gestart. Het weblog is in het Engels en kijkt dus ook wat verder dan onze hollandse Weekendhotel neus lang is. Veel leesplezier!

Comment » | Algemeen

EarthBooker: Zet je hotel op de wereldkaart!

August 17th, 2006 — 3:27pm | Posted by: Guido

Earth Booker

Zet jezelf niet alleen op de kaart van Weekendhotel, maar maak jezelf ook zichbaar op Google Earth met Earthbooker.

Wanneer je Google Earth hebt gedownload kun je EarthBooker downloaden als extensie.

Onder andere NH Hotels en Tuliphotels hebben zich al op de Nederlandse kaart gezet.

Earthbooker is bedacht en opgezet door een Nederlands bedrijf, Globe Assistant, dat zich in de clubkleuren van Google presenteert. Opmerkelijk dat er een alliantie bestaat met Hotels.com en niet met andere portals. Globe Assistants werkt ook samen met Funda om locaties van huizen op de kaart te zetten.

Leuk idee, maar praktisch ontstaat er wel veel ruis als je ineens een heleboel hotels ziet op Google Earth. Dezelfde ruis die de hotel portals hebben als er in een bepaalde stad veel hotels zijn: Dan krijg je weer pagina’s vol met info waardoor je het bos weer niet ziet. Het kost wel geld. Hoeveel dat wordt niet heel duidelijk uitgelegd, maar het tarief heeft ermee te maken dat hoe hoger je vermelding is in meters vanaf de grond des te eerder je zichtbaar bent op de kaart want die start op grote hoogte waarna je moet inzoomen om de locatie goed te zien.

Comment » | Promotie, Trends/themas, Websites

Luxury Travel Tipping Guide

August 16th, 2006 — 3:23pm | Posted by: Guido

TippingTipping 2Tipping4
Hier is het lijstje van Forbes dat aangeeft welk bedrag aan fooi hoort bij welke functie in een luxe hotel. De bedragen liggen in de US over het algemeen flink wat hoger dan we in Nederland gewend zijn, omdat de meeste functies daar hoofdzakelijk de fooien als inkomen hebben.

Je begrijpt nu ook het verschil tussen een Bell Boy, een Doorman en een Congierge. Nota bene: Een zichzelf respecterende Congierge is van alle markten thuis, een soort wandelende Gele Gids, kan van alles voor je regelen, en is, als het goed is, lid van Les Clefs D’Or. De link is van de Nederlandse club en daarop kan je zien dat er in Nederland helemaal niet zo veel echte congierges zijn. De club van professionele congierges wordt ook wel genoemd “De Gouden Sleutels” of “Golden Key Society of Concierges” met meer dan 3.500 leden in 40 landen.

Bereisde roelen uit mijn omgeving adviseren altijd om de fooi vooraf te geven, vooral niet achteraf, want als de fooi redelijk geacht wordt, geniet je er zelf van mee.

Comment » | Algemeen, Gasten

Stempels in Haarlem: hotel 21 augustus open?

August 16th, 2006 — 2:16am | Posted by: Guido

Stempels in Haarlem is een horecaproject in het voormalige pand van drukkerij en lettergieterij Koninklijke Joh. Enschedé dat op 30 juli officieel blijkt te zijn geopend door de locoburgemeester van Haarlem. Het is opgezet door Haarlemse Martijn Franzen van Restaurant Franzen en Frans van Cappelle van het inmiddels gesloten restaurant De Componist waar je, zoals ik uit eigen ervaring weet, uitstekend kon eten. Het is letterlijk in een jaar tijd uit de grond gestampt. Dat is een hele prestatie.
De website van Stempels is duidelijkheid en overzichtelijkheid en ziet er ook nog eens gelikt uit.

Stempel heeft:

 • Een Restaurant met 70 zitplaatsen met een Chefs Table (altijd leuk);
 • Een Brasserie met 100 zitplaatsen waar hotelgasten en mensen van buiten kunnen ontbijten en waar met terras ook lunches en diners geserveerd zullen worden;
 • Een Cafe en drie zalen;
 • En last, but not least, 17 hotelkamers verdeeld over de eerste, tweede en derde verdieping
 • Ik ben benieuwd naar de foto’s.

  Let op:
  De website van Restaurant Franzen werkt niet met Firefox, er is een octet stream in verwerkt die Firefox niet met flash kan openen. Bij mij kostte me dat een aantal news feeds in mijn net geinstalleerde newsreader. Hm niet zo fraai, maar de site zal wel gesloten worden omdat Franzen gaat koken in Stempels.

  Comment » | Eten / Uit Eten, Hoteltalk, Nieuwtjes, The Making Of, Websites

  Gaan Podcasts, Vodcasts en IPods de traditionele stadsgidsen vervangen?

  August 14th, 2006 — 11:17pm | Posted by: Guido

  De boekdrukkunst werd volgens de Duitsers door Gutenberg uitgevonden en volgens de rest van de wereld (lees Nederland) door Laurens Jansz Costers. Het geschil wordt verklaard door het feit dat vaak in dezelfde periode op verschillende plaatsen hetzelfde idee ontstaat.

  Zo begon in april 2006, ongeveer gelijk met “onze” Amsterdamse Audio City Tours waarover ik hier al schreef, in Brussel het bedrijfje I Audio Guide met het aanbieden van free audio tours. Een heel ander business model: I Audio Guide biedt de basis tours gratisch aan en zal voor het inkomen wel van het tegen betaling verstrekken van extra content, van sponsoring en van advertising afhankelijk zijn.

  Een andere Belg, Frank De Graeve, heeft onlangs de site Pod Guides gelanceerd vanuit een community gedachte: Je mag gratisch content downloaden, maar upload dan zelf alsjeblieft ook wat content.

  Audisseyguides, iJourneys, iToors en Soundwalks zijn andere startups.

  Notes from Spain heeft een aantal Spaanse podcasts.

  IgoHet Nederlandse Igo biedt een tour samen met een Segway aan om Amsterdam of Rotterdam op de door hen verhuurde Segway te verkennen. Lijkt me tof! (Bron:Bright.nl). Overigens krijgt de Segway meer en meer erkenning, nu ook de marechaussee op Schiphol er 5 heeft aangeschaft met zwaailicht en sirene en al.

  Met de productie van podcasts houden zich ook bezig:

 • Uitgevers zoals Lonely Planet en Rough Guides.
 • Tour operators zoals Thomson Holidays.
 • Luchtvaart maatschappijen, bijvoorbeeld Virgin Atlantic.
 • Locale Tourist Boards, als Visit Britain.
 • Podcasts hebben boven gedrukte gidsen het voordeel dat normaliter je niet al wandelend je stadsgids loopt te lezen. Aan de andere kant denk ik dat we nog even moeten wachten totdat iemand de ultieme functionaliteit ontwikkelt, waarbij de informatie in stukjes wordt gehakt met goede navigatie mogelijkheden. Eigenlijk moeten ze gekoppeld worden aan de City Navigator, zodat je snel kunt schakelen: “Ik ben nu hier en ik wil een museum zien. Waar is het museum en vertel er eens wat over. Welke exposities lopen er nu?” of: “Waar zijn de dichtsbijzijnde Schoenenzaken en hoe kom ik er het snelst?”

  Naarmate er meer leveranciers van gratisch content komen, zullen de traditionele gedrukte gidsen het moeilijker krijgen, denk ik. Evenzo zullen de gidsen van vlees en bloed het moeilijker krijgen. Aan de andere kant zullen er net zoals bij het boeken van vakanties nog steeds mensen blijven bestaan die graag door iemand van vlees en bloed bij de hand genomen worden.

  Slotvraag: Waar blijven de Nederlandse Toeristen instellingen, overheden en bedrijven uit de touristische sector? Blijven ze weer lekker achterover leunen en achteraan lopen?

  Comment » | Promotie, Trends/themas

  Anti Cool: Ian Schrager gooit het roer weer om

  August 12th, 2006 — 12:30am | Posted by: Guido

  Ian Schrager
  Hm, van de nu 60 jarige New Yorker Ian Schrager weet ik eigenlijk niet zeker of hij iets met bootjes heeft. Anoushka Hempel, oftewel Lady Weinberg, heeft het wel, ze ontwerpt ze. Philippe Starck heeft het ook. Ook hij ontwerpt ze. Ian Schrager heeft vele jaren samengewerkt met Philippe Starck. Ik neem dus aan dat hij ook iets met bootjes heeft. Vandaar de titel. Het is in ieder geval een man van theater en sterke en vernieuwende concepten.

  In de jaren ’70 en begin jaren ’80 opent en runt hij roemruchte nachtclubs, Studio 54 en Palladium, waar the rich and famous zich verpozen. Daar wordt het fenomeen DJ geboren.

  Vervolgens gooide Ian Schrager het roer om en begint hij een hotel.
  In 1984 opende hij Morgans in New York City, “Home away from Home” en richtte hij Ian Schrager Hotels op, nu bekend als de Morgans Hotelgroup. Morgans geldt als het het eerste Boutique Hotel. Daarop volgden onder andere Royalton, NYC, “Hotel as theater”, dat tegelijk Philippe Starck op de kaart zet als hotelontwerper, Hudson, NYC, “Hotel as Lifestyle”, Sanderson, Londen, “Lavish Urban Spa”, Sint Martenslane, Londen, “Urban Resort Reinvented“, Mondrian, West Hollywood (LA), “Sophisticated Modern Urban Resort” en Delano, Miami, “Casual Chic Urban Resort” van zijn hand en die van Starck.

  Medio 2005 treedt Schrager terug als CEO van Morgans Hotelgroup, maar blijft er met een lucratief contract (gebruik luxe prive jet, luxe auto, luxe secretaresse en vrij logeren bij de 9 hotels van de groep) aan verbonden als adviseur en als aandeelhouder(?). Het feit dat zijn imperium een dip doormaakt als gevolg van 9/11 en het feit dat mega hotelconsortia zich ook in de strijdt werpen om de gunsten van de hip en famous gasten zal daar niet vreemd aan zijn. Tot en met 2005 rapporteert Morgans Hotelgoup forse verliezen. Het eerste halfjaar van 2006 gaat het na een financiele reorganisatie met IPO beter. De betrokkenheid van Schrager na de financiele reorganisatie is niet helemaal duidelijk.

  Nu heeft Ian Schrager zelf via zijn nieuwe Ian Schrager Company weer het roer omgegooid met zijn nieuwste design hotel dat deze week werd geopend in New York City:
  schnslide1.jpgschnslide3.jpgschnslide6.jpg
  De Gramercy Park Hotel.

  Nu eens niet het strakke chique en soms tegendraadse van Philippe Starck, maar het “Anti Cool”, “Bohemian Eclectic” van Julian Schnabel, schilder, beeldhouwer, filmdirector en muziekant.

  Volgens Schrager werd het eens tijd voor iets anders dan het inmiddels vele malen gekopieerde en dus afgezaagde “Boutique”, “Home Away From Home”, “hip” enzovoort. Tja, als je goed kijkt naar de koperen nageltjes op de stoel waarop hij zit, heeft de stijl wel weer iets weg van die van Garcia’s Costes, L’Hotel en Des Indes….en de stijl die goldt tussen ruwweg 1850 en 1890….een stijl die hier in Nederland gewoon Eclectisch heet…..

  Daarnaast stort hij zich op het ontwikkelen van zeer luxe appartementen. Een project staat naast het Gramercy Park Hotel. De eigenaren van de zeer luxe en dure appartementen kunnen, indien ze dat willen, gebruik maken van de hotelfaciliteiten. Een fenomeen dat we ook bij andere grotere hotels zien.

  Kijk hier naar een video interview met hem over de condos die hij naast het Granmercy Park Hotel ontwikkelt. Als ik naar de stem en het verhaal luister, moet ik onwillekeurig aan The Godfather denken.

  Ook grappig om te zien dat Ian de omgekeerde ontwikkeling doormaakt, van nachtclubeigenaar via hotelier naar vastgoed tycoon, terwijl het vaak andersom is, de vastgoedjongen die een hotel begint, althans het ontwikkelt en bouwt en dan een hotelier laat runnen.

  1 comment » | Buitenland, Geschiedenis, Hoteltalk, Nieuwtjes, The Making Of, Trends/themas

  Vlieg er eens uit!

  August 11th, 2006 — 10:10am | Posted by: Willem

  googlefun

  Op Weekendhotel kan je sinds enige tijd vanuit de lucht zoeken naar je favoriete hotel. Het kan echter nog mooier! Je kan nu vanachter je PC in het vliegtuig stappen om op inspectie te gaan. Probeer het eens (op bovenstaande foto vlieg ik over de Dam in Amsterdam) via deze website.

  Comment » | Algemeen, Websites

  Bath with A View (2)/ Wij in de wei op de wei….

  August 11th, 2006 — 12:10am | Posted by: Guido

  Wei Bad
  Het zal wel Freudiaans zijn wat ik heb met baden: Nadat een ernstige lekkage onze badkamer ruineerde, verordonneerde mijn dierbaar parlement streng: “Geen plaats meer voor een bad!”. Onze douche staat daar nu heel alleen te wezen. Nooit ging ik in bad, en nu mis ik het….kennelijk onbewust.
  Na de vorige post even gegoogled op “Bath with A View”. En, ja hoor! een prachtige foto van een bad in het Zwitserse Scuol Tarasp, midden op de wei en gevuld met warme wei (overblijfsel van de kaasproduktie). Vanwege de beperkte kaasproduktie is er per dag slechts plaats voor een badgast, Cleopatra, dat wel! Weer eens wat anders dan Viktoriaans Badderen in Bier.

  Comment » | Algemeen, Buitenland

  Back to top