De Waard van Ternaard - Ternaard - Friesland

cijferIn hogere sferen en toch met beide voeten op de grond. Op bezoek bij 'de Armani van het Friese land'.

Het boeken van een leuk landelijk hotel ergens rustig achteraf in de provincie heeft voor ons nog steeds iets van een schot in het duister. Voor je het weet zit je in een gammel pension of in een hotel met het decor van een BBC kostuum drama.

Soms wordt je echter ook positief verrast. Dat gebeurde ons toen we het nieuwe hotel De Waard van Ternaard op het spoor kwamen, een klein 'design' hotel (5 kamers, open sinds half mei) dat meer op zijn plek lijkt in Londen of New York, dan in een klein afgelegen dorpje in Noord Friesland.

Ternaard is een klein plaatsje ten noorden van Dokkum, op een steenworp afstand van de Waddenzee. Het hotel ligt aan een klassiek lommerijk dorpsplein recht tegenover het plaatselijke kerkje. Van buiten ziet het hotel er niet echt bijzonder uit (dit soort Friese herenhuizen zie je meer in deze omgeving), het interieur is echter compleet anders dan wat je zou verwachten van een hotel op het Friese platteland.

De Waard van Ternaard is geen gewoon hotelletje. De eigenaar, Gjalt Pilat beter bekent van het design meubel-merk, Pilat & Pilat, verbouwde dit voormalige dorpshuis tot een voorbeeldige showcase, niet alleen voor Pilats meubelen, maar ook van hun visie op wat een hotel kan zijn. Het centrale thema is intieme 'simpele' luxe.

Alle kamers, inclusief het restaurant en de lounge, hebben hoge plafonds en grote ramen en geven je een gevoel van licht en ruimte. Alle slaapkamers en de gemeenschappelijke ruimtes zijn gevuld met Pilat meubelen en accessoires: houten tafels en stoelen met sterke, simpele lijnen en warme accenten. Neutrale monochrome tinten geven het geheel een rustgevende sfeer.

De Waard van Ternaard is niet alleen een plaatje, Pilat's ambitie reikt verder dan een mooi hotel alleen. Het hotel moet ook een informele ontmoetingsplaats worden voor kunstenaars uit de regio en een broedplaats voor nieuwe initiatieven.

S'avonds zit je, fris vanonder de stortdouche vandaan na te genieten in de lounge. Het voelt allemaal erg prive en vertrouwd zo lekker bladerend in je favoriete design boeken en een beetje zwevend op de juiste achtergrondmuziek.

Uiteindelijk schuif je dan toch aan in het restaurant, het sociale centrum van dit hotel. Houten tafels en stoelen, grote stukken kunst aan de muur en mooie hanglampen zorgen weer voor de sfeer van luxe en rust.

Het eten, bereid door Marriele Swarte en de bediening door Jantina Cuperus, is perfect. Net als het décor, zijn de gerechten simpel en vers, en luxieus. Vis is hier de specialiteit - we zitten hier aan zee, nietwaar.

Je kunt gemakkelijk het hele weekend in het hotel rondhangen, echter het weidse uitzicht trekt. Wij fietsten uren tegen de wind in, langs de Waddenkust en door stadjes en dorpjes als Dokkum, Maarsum en Moddergat. Je kunt voor een dagje naar Ameland, wij bleven echter rustig op het vaste land.

Er is genoeg te doen maar wat ons nog het meeste aansprak was de rust en de aanblik van de Friese dorpjes, nog zonder buitenwijken of Vinex plannen, alles nog in originele staat.

Een weekendje bij 'De Waard van Ternaard' is een bijzondere ervaring. Net als het open Friese landschap geeft het de stedeling lucht, rust en ruimte, een moment om alles weer even in evenwicht te krijgen.

Tip voor de thuisblijvers: voor het 'Waard van Ternaard gevoel', gratis sfeerproeven in Pilat's eigen winkel in Twijzel (bij Leeuwarden).

@weekendreport.acco.name @weekendreport.acco.name
decor Score_5
ligging Score_4
Faciliteiten Score_3
keuken Score_4
service Score_3
prijs/kwaliteit Score_3
@weekendreport.acco.name @weekendreport.acco.name @weekendreport.acco.name

Altijd op zoek naar de leukste adressen

De redactie graast het internet af op zoek naar leuke adressen, we ontvangen ook veel tips van lezers. We selecteren de hotels in eerste instantie op basis van de uitstraling van hun website.

De leukste adressen bezoeken we persoonlijk. Adressen waarover we klachten ontvangen worden heroverwogen en indien nodig verwijderd. Houd ons op de hoogte!

Have a nice stay!

Contact | links | lees ons weblog | Copyright © 2009 Weekendhotel