Kasteelhoeve de Kerckhem - Wijer - Limburg-en-Voerstreek

cijferEen gigantische hoeve tussen de fruitbomen, een plek om te blijven.

De sfeer:
De ontvangst in België is allerhartelijkst. Na een dagje filerijden is het fijn om zo begripvol te worden onthaald. Een kopje thee of liever eerst even installeren? Tessa en Erik Feldhaus van Ham gedragen zich alsof we gezellig op bezoek komen. En eigenlijk had ik na ons uitgebreide telefoongesprek bij het reserveren, niet anders verwacht.

De eigenaren zijn zeer bepalend voor de sfeer, maar het huis mag er ook wezen. Een gigantische hoeve met een grondoppervlak van 1400 vierkante meter, landelijk en fleurig ingericht met oog voor detail. Vooral de grootse keuken, waar ook wordt gedineerd en ontbeten, is een toonbeeld van landelijke, rustieke gezelligheid.

Als wij er zijn, is de wat chiquere torenkamer nog niet af. Maar de combinaties van stoffen en schilderwerk beloven een prachtig verblijf. Er is in de hoeve een boel te ontdekken. Niet alleen binnen, maar ook buiten. Daar wacht vanaf diverse provisorische terrasjes een weids uitzicht over grasland, moestuin en fruitbomen.

De eigenaren
Dit Nederlandse echtpaar levert teamwork in optima forma. Hij verbouwt de boel, regelt het ontbijt en treedt op als gastheer tijdens het diner; zij doet de organisatie, de inrichting en ze kookt. Ze zijn open, razend enthousiast, gastvrij en hartelijk. En ze zijn uiterst professioneel. Nergens wordt half werk geleverd.

Tessa was ooit de koningin van het bloemschikken in Nederland, de vele tijdschriften in huis getuigen daarvan, maar heeft zich nu gestort op het gastvrouwschap. Dus volgt ze een koksopleiding aan de hotelschool. Erik had ooit een kantoorbaan maar wilde liever met zijn vrouw aan iets gaan bouwen. Dat gaat razendsnel en secuur, en de plannen voor suites en torentjes vliegen in het rond.

De kamers
Er zijn zes kamers met privé-sanitair: een voor 4, een voor 3 en vier voor 2 personen. Eén daarvan beschikt over een echt tweepersoonsbed. Het schijnt dat veel mensen apart willen liggen, vandaar. De kamers hebben allemaal een verschillende kleurstelling in muren en beddengoed, de ene met een nisje, aan een andere wordt een groots dakterras gebouwd. Het zijn prettige kamers die eenvoudigweg gericht zijn op de overnachting. Verblijven doe je in een van de vele vertrekken in de hoeve of, beter nog, buiten.

Het diner en ontbijt
Eens per weekend verzorgt Tessa een 3-gangen diner in haar indrukwekkende keuken. Gasten schuiven aan aan twee enorme houten tafels en worden attent bediend door Erik. Op de sloof om Tessa’s middel prijkt het eigen logo, en die vorm van detaillering is illustratief voor de werkwijze.

Wij aten werkelijk heerlijk en ontspannen, en de één was nog verrukter over het voorgerecht dan de ander over het dessert. De recepten staan grotendeels op de site, dus daar kun je kijken wat je zo’n beetje kunt verwachten. Het ontbijt met zelfgemaakte jam, heerlijk bruin brood, uitstekende ham en kaas, en verse croissants vormt een prima begin van de dag.

De locatie
Sint Truiden is een dagtrip waard. Mooi, oorspronkelijk stadje met grote brocantemarkt, en ga vooral lunchen bij de tip van Tessa. Daar of in Hasselt kun je ook dineren op de dag dat er geen Table d‘hôtes wordt geserveerd. Het platteland, dat enthousiast wordt bezongen door de regionale toeristenbureaus, is aardig maar geen must. En op onze kastelenfietstocht vielen de kastelen helaas ook wat tegen. Liever zit je in de tuin van de hoeve: eindeloos uitzicht, kennis opdoen in de moestuin, genieten van de geuren in de rozentuin. Wat dat betreft is de ligging werkelijk fantastisch!

Plussen en minnen
Geweldig gastheer- en gastvrouwschap! En als de zelfbediening voor koelkast en espressoapparaat is ingesteld is de flexibiliteit ook top. Ook de beschikbare ruimte is een enorm pluspunt.

Dit is geen B&B waar je de hele dag op pad moet of veroordeeld bent tot je kamer. Buiten de gigantische tuin, is er de binnenplaats, een leeskamer, een zithoek met tv… Nadeel is dat het eerste restaurant op 8 km afstand ligt (echter eens per weekend is er Table d‘hôtes op de hoeve), de kamers zijn wat donker en ach, het project is nog niet af en dat zal het ook nooit zijn.

Reden te meer om later te kijken hoe de werkzaamheden vorderen. Een bezoek aan Tessa en Erik is een inspirerende belevenis die je op de terugweg doet verzuchten: waar halen ze de energie vandaan…

@weekendreport.acco.name @weekendreport.acco.name
decor Score_4
ligging Score_4
Faciliteiten Score_3
ontbijt Score_
service Score_4
prijs/kwaliteit Score_4
@weekendreport.acco.name @weekendreport.acco.name @weekendreport.acco.name

Altijd op zoek naar de leukste adressen

De redactie graast het internet af op zoek naar leuke adressen, we ontvangen ook veel tips van lezers. We selecteren de hotels in eerste instantie op basis van de uitstraling van hun website.

De leukste adressen bezoeken we persoonlijk. Adressen waarover we klachten ontvangen worden heroverwogen en indien nodig verwijderd. Houd ons op de hoogte!

Have a nice stay!

Contact | links | lees ons weblog | Copyright © 2009 Weekendhotel