Casa Ciolina - Peer - Limburg-en-Voerstreek

cijferEn alleen al om de hartverwarmende gastvrijheid zou je afreizen naar Belgisch-Limburg.

Eigenlijk ben je er zo, in het noorden van Belgisch-Limburg, als het verkeer een beetje meezit. En helaas is ons dat niet gegund. Op een van de warmste dagen van het jaar rijden we file in en uit, en komen zodoende pas na vele uren ietwat oververhit op onze bestemming aan. ‘Willen jullie eerst even de kamer bekijken of gaan jullie meteen door naar het zwembad?’ Gastvrouw Maria Ciolina maakt duidelijk dat ze begrijpt waar gasten behoefte aan hebben. En dat zal ze het hele weekend volhouden. De nieuwsgierigheid wint het van de behoefte aan verfrissing. En we bewonderen meteen alle kamers. Maar de aankomsthal zelf is al bewonderenswaardig met de quasi nonchalant uitgestalde hoeden en hoedendozen, prachtig tegelwerk, een antiek kastje met omgevingsinformatie. Hier is over nagedacht, zoals over de hele inrichting van het huis. Op de eerste verdieping heb je toegang tot de vier kamers. Achter onze kamerdeur gaat nog een trap schuil en die leidt naar een hele ruime loft. Alleen de wc is apart. Het enorme ovale bad staat op een klein podiumpje in een hoek van de ruimte te lonken. De glazen wastafel staat op een glazen tafel met een hele hoge designkraan. Enkele stoelen, vazen en afbeeldingen in houten lijstjes vormen de decoratie, die hier moderner en meer ingetogen is dan in de andere vertrekken. Het bed is enorm, en ’s avonds merk ik tot mijn vreugde dat de lakens zijn gesteven! Waar vind je dat nog! Het is hier onder het schuine dak op deze extreem warme dag wel heel warm dus het wordt tijd om te zwemmen.

Je denkt bij een charmehotel met vier kamers niet aan een zwembad, of het zal wel een pierebadje zijn. Nou niet dus. Geen 25-meter bad, maar wie wil kan best aardig baantjes trekken. En het is overdekt, maar de grote openslaande deuren naar de cour maken dat goed. Lekker opgefrist nemen we plaats op de terrasstoelen op de met keitjes bestrate binnenplaats, onder de parasol, met uitzicht op de nieuw geplante boompjes, de oude waterput en plantenbakken. Het leven is hier heerlijk. En dan toont Maria haar meesterschap in service: er staan toastjes met brie voor ons klaar. We zijn inderdaad aardig hongerig na onze rit, dus dit komt als geroepen. Ze geeft ons een klein blocnootje en pen, legt uit waar we drankjes kunnen halen en of we zo vriendelijk willen zijn het op te schrijven. We kunnen zelfs ons eigen bier tappen! Ja, zo willen we het wel. Intussen neemt Maria ook een frisse duik in het bad; gelukkig geniet ze zelf ook van wat ze hier heeft neergezet.

Het Nederlandse echtpaar Maria en Enrico Ciolina opende een half jaar geleden dit paradijselijke plekje. De verbouwing is nog niet helemaal af, maar het is ongelofelijk wat ze in korte tijd voor elkaar hebben gekregen. Het 19e eeuwse pand, ooit gebouwd als handelshotel met heel veel meer kamers dan nu, is bijna geheel gerenoveerd. Maria decoreert al jaren en heeft zich hier uitgeleefd in het streven naar een romantische landelijke sfeer. Nog bijzonderder dan de uitstraling is de hoeveelheid ruimte waarover je als gast beschikt. Want je kunt terecht op de binnenplaats, een groot grasveld buiten de cour (‘ja, daar gaan we nog ligstoelen neerzetten’), maar ook binnen heb je alle ruimte. In de grote woonkamer annex restaurant met witte banken en grote tafels kun je de hele dag loungen. En ook deze ruimte is met minutieuze zorg ingericht. Overal liggen mooie boeken, tijdschriften en alles roept: relax en geniet. Wie dat nog niet lukt, kan zelfs uitwijken naar de sauna.

We dineren de eerste avond op advies van Maria bij een geweldig leuke Italiaan in Peer. Daar gaan we naartoe op fietsen van een enorm fietsverhuurbedrijf, dat volgens Maria heel dichtbij is maar volgens ons best een eindje rijden. Als we laat terugkomen van ons diner, zitten Enrico en Maria nog op de cour te kletsen met de buren. Kaarsjes aan, flesje wijn erbij. Wij drinken gezellig mee ‘je krijgt een eigen fles en rekent gewoon af wat je drinkt’ van de uitstekende wijn, en in de zoele avond wordt het nog heel laat met alle verhalen en vragen van onze gastheer en -vrouw.

Op avond twee dineren we in Casa Ciolina. Dit na een fietstocht door het vlakke land van Belgisch-Limburg - met een ingenieus, uitstekend functionerend fietsroutesysteem - en een middag luieren rond cour en zwembad. ’s Zaterdags komt Peter Briers, een kok met een indrukwekkend cv en telg uit een Vlaams patissiersgeslacht: hij zal ons vergasten op vier gangen Haute Cuisine. Daarvan genieten naast de hotelgasten nog enkele gasten van buiten mee. Om half acht zit iedereen mooi gekleed op de cour waar de amuses en de eerste ronde van het wijnarrangement worden geserveerd. Enrico heet ons welkom en introduceert de kok. Het is allemaal een prettige mengeling van ongedwongenheid en zorgvuldigheid. Misschien is het wel Vlaams; mooi servies, mooi glaswerk, werken volgens de etiquette, maar vooral niet opgeprikt. We genieten binnen van een waarlijk verrukkelijk diner (gerechten als lichtgegrilde jakobsschelpen op witte-bonenzalf en asperges met een mousseline van jonge gekonfijte look), en als we naar buiten gaan voor de koffie blijkt daar met kaarsen en vuurkorven een warme sfeer gecreëerd. Koffie wordt geschonken uit zilveren kannetjes, bonbonnetjes met verse vruchten zijn uitgestald op mini-etagères. Het is allemaal geweldig.

Natuurlijk is ook het ontbijt, buiten geserveerd in buffetvorm, overcompleet met alles wat je kunt verwachten, en meer. Als ze zin heeft bakt Maria een taart of pannenkoeken, het hangt van haar bui en de dag af wat je krijgt. Waar wij helemaal verrukt over zijn is dat we ons eigen brood mogen snijden!

Maria en Enrico, vijftigers met de energie van twintigers zitten boordevol plannen en ideeën. En wat ze bedenken voeren ze ook nog uit! Daarbij gesteund door een fantastische kok die graag experimenteert. Zo beginnen ze in juni met outdoor cooking. Op de cour staat een zogeheten Oklahoma-barbecue, waarmee je kunt roosteren maar ook kunt roken! Elke zondag zal (buiten) luxueus worden geluncht op basis van dat grootse apparaat. Stel je voor: versgerookte zalm… Wij moeten dus terug.

  • Casa Ciolina
  • Kamerprijzen vanaf Euro 95,-
  • Zavelstraat 17
  • 3990 Peer
  • 011 743034
@weekendreport.acco.name @weekendreport.acco.name
decor Score_4
ligging Score_3
Faciliteiten Score_4
keuken Score_5
service Score_5
prijs/kwaliteit Score_4
@weekendreport.acco.name @weekendreport.acco.name @weekendreport.acco.name

Altijd op zoek naar de leukste adressen

De redactie graast het internet af op zoek naar leuke adressen, we ontvangen ook veel tips van lezers. We selecteren de hotels in eerste instantie op basis van de uitstraling van hun website.

De leukste adressen bezoeken we persoonlijk. Adressen waarover we klachten ontvangen worden heroverwogen en indien nodig verwijderd. Houd ons op de hoogte!

Have a nice stay!

Contact | links | lees ons weblog | Copyright © 2009 Weekendhotel