Schathuis Wijtwerder Heerd - Oosterwijtwerd - Groningen-provincie

cijferAlles klopte. Een heerlijk bed, een prachtig oud servies, echte servetten, vers gebakken broodjes en een warm onthaal.

Wat kennen we ons eigen land toch slecht! Met z´n vieren op weg naar een gastronomisch weekend in
het Hoge Noorden dachten we aan twee uur meer dan genoeg te hebben om Oosterwijtwerd in Noord-Oost Groningen te bereiken, we besloten om rustig de Afsluitdijk te nemen.

De eerste 60 kilometer was natuurlijk één lange file, na Hoorn begon het op te schieten, maar toen was er al anderhalf uur verstreken. Sneek, Joure, Heerenveen en Drachten werden rap gepasseerd. Bij de stad Groningen dachten we dat we er bijna zouden zijn. Dat viel tegen (of mee): kilometer na kilometer wijdse luchten, lui in het nog niet verpeste landschap liggende boerderijen, nauwelijks auto´s. Maar geen Oosterwijtwerd te bekennen.

Net toen we het gevoel kregen halverwege Duitsland te rijden, stond links van de weg een prachtige oude kerk waar we af moesten slaan, gek genoeg op een kilometer van het echte dorp.

En wat voor dorp. Op een paar nieuwe huizen na hadden we het gevoel dat we 50 of misschien wel 100 jaar terug in de tijd waren gereisd. Wat een harmonie, wat een rust. Misschien wel het mooiste huis staat er al sinds 1789 en dat was ons reisdoel: Schathuis Wijtwerder Heerd.

Gastvrouw Betty en haar echtegenoot Jim Lambeck zaten zich al af te vragen waar we bleven, want het was al lang zes uur geweest en ze hadden een paar gretige passanten teleur moeten stellen en zijn zakelijk genoeg om zich af te vragen of dat wel verstandig was geweest. Nadat ze ons de kamers hadden laten zien en we de bagage naar boven hadden gebracht werden we gastvrij onthaald op een lekker wit wijntje.

De kennismaking met beide eigenaren was hartverwarmend. Ze wezen op de prachtige tuin, de boomgaard en de 'schoapn' die daar grazen.

Betty blijkt een bron van energie te zijn die tal van culturele, toeristische en landschappelijke projecten opstart en tot een goed einde brengt. Ze moet dus wel kordaat zijn. Klokslag half acht worden de glazen opgeborgen en worden we gemaand naar het door haar aanbevolen restaurant te gaan ´omdat het anders te laat voor de keuken wordt'. De schat.

Het restaurant heet In de Valk, midden in Middelstum, 10 km. verwijderd van de Wijtwerder Heerd. Vooraf hebben we via email de chef, Cor Klevering, laten weten dat we een beetje verwende gasten zijn en graag verrast willen worden met een 4- gangenmenu dat hij mag bedenken. Daar kregen we geen spijt van.

Niet alleen heeft Cor in onze ogen recht op minstens 1 Michelin ster, maar ook zijn wijnkeuze was perfect, de bedienende dames allerhartelijkst én attent. En dat allemaal voor een rekening die 50% meeviel. Wat ons betrof mag hij met zijn hele brigade zo snel mogelijk naar het Westen komen.

Het was al laat toen we terugkwamen bij ons Schathuis, dat zo te zien net als de rest van Groningen al in diepe rust verkeerde. We hadden de sleutel meegekregen en zochten zachtjes onze kamers op. Vóór de kamers stond een koelkastje om nog wat drinken te pakken. De badkamers waren brandschoon en het antieke bed sliep heerlijk. Het enige wat we misten was een badjas, maar dat mag je voor € 57 (voor 2 personen, incl.ontbijt) eigenlijk niet vragen.

De volgende morgen stond er een ontbijt klaar waar we nog vaak aan terug denken. Alles klopte. Een prachtig oud servies, echte servetten, vers gebakken broodjes, zelfgemaakte jam (waar háált Betty de tijd vandaan) en natuurlijk een heerlijk eitje van de kippen die in de tuin scharrelen.

Betty, Jim en Cor: bedankt! Oh ja, de cijfers : voor de B&B een 8plus, samen met het restaurant van Cor gaan we zelfs richting de 9, o.k. een 8 en half dan maar.

@weekendreport.acco.name @weekendreport.acco.name
decor Score_2
ligging Score_4
Faciliteiten Score_3
ontbijt Score_5
service Score_5
prijs/kwaliteit Score_5
@weekendreport.acco.name @weekendreport.acco.name @weekendreport.acco.name

Altijd op zoek naar de leukste adressen

De redactie graast het internet af op zoek naar leuke adressen, we ontvangen ook veel tips van lezers. We selecteren de hotels in eerste instantie op basis van de uitstraling van hun website.

De leukste adressen bezoeken we persoonlijk. Adressen waarover we klachten ontvangen worden heroverwogen en indien nodig verwijderd. Houd ons op de hoogte!

Have a nice stay!

Contact | links | lees ons weblog | Copyright © 2009 Weekendhotel