Boutique Hotel Dufays - Stavelot - Luik-provincie

cijferBelgische bonbon midden in het pitoreske Belgische stadje Stavelot

Een weekendje weg naar de Ardennen voelt voor ons, Hollandse randstedelingen, alsof we een week op vakantie gaan. En dat begint al in de auto. Want voorbij Maastricht gaat het landschap heuvelen en glooien en zodra we de groene Begische verkeersborden zien en de dichte bossen, weten we: we zijn mijlenver van huis. Zelfs in het donker rijden we zonder oponthoud via de duidelijke richtingaanwijzingen naar Bed, Bath & Breakfast hotel Dufays, in het pitoreske Belgische stadje Stavelot. Ga maar uit van zo’n drie uur rijden vanaf Amsterdam.

We zetten de auto in een hellend straatje voor een statig pand dat stamt uit de 18de eeuw. Dolgelukkig zijn we als we vrijdag ‘ s avonds arriveren. Want het leek wel of dit uitstapje ons niet was gegund. Maar liefst twee keer moesten we de reservering afzeggen, vanwege zware griep en werkbeslommeringen. Gastheer Ad Nagel reageerde aan de telefoon uitermate coulant; het gaf niet. Wel had hij natuurlijk graag dat een afzegging een aantal dagen van te voren wordt gemeld. Aangezien z’n hotelletje maar zes kamers telt, is het voor Ad wel handig om te weten dat hij een kamer aan een ander kan vergeven. Vanuit zijn oogpunt volkomen begrijpelijk, want hotel Duyfays is in trek: voordat we er een volgend weekend terecht konden, waren we zomaar een aantal weken verder. Van te voren reserveren is dus aan te raden.

De aardige ingredienten van een verblijf in een Bed and Breakfast-logement a la Stavelot, zijn natuurlijk de bijzondere ambiance, de sfeer en het persoonlijk contact met de eigenaren. Dat geldt ook zeker voor hotel Dufays. Al komen we pas om 22.30 uur aan, we worden hartelijk welkom geheten en onmiddellijk in de huiskamer genodigd van Ad Nagel en Frank Noten. Of we een goed reis hebben gehad en of we misschien een borrel lusten? Jazeker; en daar zitten we dan, in een prachtige stijlkamer die tot in de puntjes is gerestaureerd. Ad en Frank schenken zichzelf ook nog ‘ ns bij en vertellen dan dat ze dit statige herenhuis met royale achertuin een paar jaar geleden op de kop hebben getikt. Het was het woonhuis van een voormalige kantonrechter, en toen ze het pand aantroffen stond het al een tijdje leeg.

De hoogbejaarde dame die er tot dat moment had gewoond, was naar een bejaardentehuis vertrokken, maar had haar meubilair achtergelaten. Ad en Frank regelden met de erven dat ze het huis inclusief de complete inboedel overnamen. Ze wijzen naar de majesteuze kroonluchters aan de hoge plafonds; die hingen er al. En de schitterende eethoek in jaren dertig-stijl die in de achterkamer staat; die stond er al. Ad en Frans glimmen; omdat de voormalige bewoonster zo oud was, had ze nooit iets aan het pand vertimmerd, de ornamenten, de hoge deuren, de marmeren schouwen, het was allemaal wat verwaarloosd, maar de hemelzijdank niet verpest door moderniseringsdrift. Gewend als wij zijn om de hoofdprijs te betalen voor een uitgewoonde krappe etage in de stad, beklimmen we even later enigszins beduusd en een tikkeltje jaloers de brede oude houten trap naar de eerste etage. Waar vind je zoiets nog: authentieke oude huizen die je na een aardige opknapbeurt met meubels en al zo kan betrekken?

Onze kamer aan de achterzijde van het huis is een verrassing. Hotel Dufays telt zoals vermeld zes kamers, met ieder een eigen stijl. Er is een Franse kamer, een jaren-30 kamer, een Jacht-kamer, een 1001-nacht kamer , een chinese kamer, en een Afrikaanse kamer. Wij verblijven in de laatste. En dat betekent: slapen in een houten hemelbed, omringt door tientallen fluwelen kussentjes met tijgerprint. In de royale badkamer is de Afrikaanse- koloniale sfeer ook subtiel vermengt met de eeuwenoude status van het pand. Aan de muren hangen zwart-wit foto’s van Afrikaanse taferelen, en op de brede vensterbanken staan zwarte vazen met lange takken. Het is allemaal ontzettend verzorgd, en als we de volgende ochtend de gordijnen opentrekken, kijken we vanuit bed, zo door de openslaande deuren over het balkonrandje in de vallei van Stavelot. Dat is op deze zaterdagochtend extra bijzonder omdat er een dik pak sneeuw ligt. We kunnen nauwelijks kiezen: of we nestellen ons nog ‘ ns behaagelijk in Afrikaanse sferen, of we stappen straks het frisse winterlandschap in.

Ontbijten gebeurt bij Hotel Dufays op de begane grond; harde broodjes, pain au chocolat, vers geperste jus, heerlijke Ardenner ham, eieren; er ontbreekt werkelijk niets van wat je je maar zou kunnen wensen. Wij genieten ook van het zicht op de besneeuwde achtertuin, waar een eekhoorn door de takken buitelt van een kolossale blauwe spar.

Eenmaal de deur uit, dalen we de straat af en staan we in het centrum van Stavelot, dat 6000 inwoners telt. Het stadje stamt al uit de zevende eeuw, toen hier een klooster werd gebouwd, net als in het nabijgelegen stadje Malmedy. De immense abdij is nog altijd de spil waar al het leven in Stavelot om draait. In de nabijgelegen cafe’s zitten niet alleen sportieve wandelaars, die hun wandelstokken tegen de muur laten rusten. De bruine lokalen barsten ook van de locals, die zonder uitzondering geen pintje drinken. Niet ver verwijderd van Stavelot ligt het wereldberoemde Spa, waar behalve bronwater, ook casino’s te vinden zijn. Maar wij kruipen vanavond na een heerlijk diner in een lokaal restaurant niet al te laat in bed. In de Ardennen wandelen, maakt hongerig en dorstig, maar ook moe.

Hoe Ad het voor elkaar krijgt is een raadsel, maar ook op zondagochtend zijn de broodjes, de crosissants, de kazen, de vleeswaren en de jus weer net zo vers als de dag daarvoor. Als we die middag Stavelot verlaten concluderen we dat een weekendje naar hotel Dufays een traktatie is, vergelijk het maar met een Belgische bonbon.

@weekendreport.acco.name @weekendreport.acco.name
decor Score_5
ligging Score_4
Faciliteiten Score_3
ontbijt Score_4
service Score_4
prijs/kwaliteit Score_4
@weekendreport.acco.name @weekendreport.acco.name @weekendreport.acco.name

Altijd op zoek naar de leukste adressen

De redactie graast het internet af op zoek naar leuke adressen, we ontvangen ook veel tips van lezers. We selecteren de hotels in eerste instantie op basis van de uitstraling van hun website.

De leukste adressen bezoeken we persoonlijk. Adressen waarover we klachten ontvangen worden heroverwogen en indien nodig verwijderd. Houd ons op de hoogte!

Have a nice stay!

Contact | links | lees ons weblog | Copyright © 2009 Weekendhotel