Hunebed and breakfast*** - Wezup - Drenthe

cijferEen prachtige rietgedekte woonboerderij midden in het dorpje Wezup.

Zelden zo’n hartelijke ontvangst meegemaakt als op die koude zaterdagavond in december. Na een lange reis, waarbij de bewegwijzering veel te wensen overliet, arriveerden we in het pikkedonker in het gehucht Wezup, tussen Zweeloo en Orvelte in het zuidoosten van Drenthe.

Tot onze verrassing was alles er sprookjesachtig verlicht met waxinelichtjes en kerstlampjes. Honderden mensen kuierden door het dorp waardoor we moeite hadden ons per auto door de massa heen te wurmen. We waren beland op de kerstmarkt van Wezup. Veertien jaar geleden begonnen in een schuur met een aantal kramen, is dit inmiddels uitgegroeid tot een evenement dat jaarlijks duizenden bezoekers uit de regio en ver daarbuiten weet te trekken. De oude Saksische boerderijen en schuren zijn prachtig verlicht, er spelen orkestjes kerstliederen en in stallen worden zelfgemaakte kerststukken en andere handnijverheid verkocht. Huifkarren rijden heen en weer tussen de parkeerterreinen die rondom het dorp zijn gecreëerd. Als je van kerstsferen houdt dan is dit evenement een aanrader! We begrepen dat dit ook geldt voor de jaarlijkse kunstmarkt die in de zomer plaatsvindt.

Onze B&B troffen we aan in een prachtige rietgedekte woonboerderij midden in het dorp. De ontvangst door Marina en Harry Krom was allerhartelijkst. We kregen een drankje van het huis aangeboden waarbij we konden kiezen tussen thee of koffie met Drentse kniepertjes of een glas wijn, begeleidt door olijven en cashewnoten. In de geheel nieuw opgetrokken deel zijn vier gastenkamers ingericht in Italiaanse, Japanse en Engelse stijl. Vermeldenswaardig is de Drentse kamer op de begane grond, die geheel is aangepast voor rolstoelgebruikers; drempelloos, een extra hoog bed, aangepaste closetpot en wastafel, met daarnaast een zitje in de douchecabine.

De Engelse kamer op de eerste verdieping waar wij logeerden, is door de gastvrouw smaakvol klassiek ingericht met mooie stoffen en dito behang. Het is de enige kamer met een ligbad in een uiterst royale badkamer. Opvallend detail is dat de handdoeken zijn aangepast aan de tegels! Voorts zijn alle kamers voorzien van een stereo-installatie, een koelkast en is er gelegenheid zelf koffie en/of thee te zetten. Op verzoek wordt er tegen een gering bedrag een televisie geplaatst.

De boerderij heeft een grote gastentuin waar, indien gewenst, ’s zomers het ontbijt wordt geserveerd. Er zijn vier terrassen en een paviljoen, een eigen brink en een grote natuurvijver. Het moet daar in de zomer heerlijk toeven zijn!
Op de begane grond is een gemeenschappelijke ruimte ingericht waar we, omdat we de enige gasten waren, (gelukkig) het rijk geheel alleen hadden. Er zijn spelletjes, boeken en talloze tijdschriften. Ook ligt er een map met zeer uitvoerige informatie over de bezienswaardigheden in de omgeving. Als je wilt kun je je er uren kunnen vermaken!

Door Marina was ons een (Michelinster) restaurant in het vijf kilometer verderop gelegen Zweeloo aangeraden. Bij uitzondering mochten we gratis gebruik maken van de fietsen. Wat een stilte en een donkerte onderweg! Een bijzondere ervaring om in het aardedonker op het platteland te fietsen in een omgeving die volstrekt onbekend is. In het boerderijrestaurant werden we met Drentse gastvrijheid ontvangen bij de open haard. Likkebaardend denken we met weemoed terug aan de verrukkelijk gebraden grijze patrijs gevuld met ganzenlever, met een lasagne van zuurkool, banaan en Parmezaanse kaas met truffelsaus….
Bij terugkeer gedroomd in één van de lekkerste bedden die we ooit in een B&B mochten beslapen. Wat is het toch een genot, een boxspring met veel kussens, zacht dons om je heen!

Er is veel te zien in Drenthe. De volgende morgen na het lekkere ontbijt met huisgemaakte jams (helaas verbleven we maar één nacht in het Hunebed) besloten we tot een wandeling in het Mantingerzand met zijn zandverstuivingen en jeneverbesstruiken. Hier kan de rustzoekende nog vrij rond dwalen zonder iemand tegen te komen! We sloten ons bezoek aan het lieflijke Drenthe af met een bezoek aan het dertiende-eeuwse kerkje van Zweeloo waar Vincent van Gogh in 1883 een schets van maakte. Ook is de Dehullu beeldentuin in Gees volgens Marina een aanrader. Jammer genoeg is deze in de winter gesloten maar we komen zeker terug!

@weekendreport.acco.name @weekendreport.acco.name
decor Score_3
ligging Score_4
Faciliteiten Score_4
ontbijt Score_3
service Score_4
prijs/kwaliteit Score_4
@weekendreport.acco.name @weekendreport.acco.name @weekendreport.acco.name

Altijd op zoek naar de leukste adressen

De redactie graast het internet af op zoek naar leuke adressen, we ontvangen ook veel tips van lezers. We selecteren de hotels in eerste instantie op basis van de uitstraling van hun website.

De leukste adressen bezoeken we persoonlijk. Adressen waarover we klachten ontvangen worden heroverwogen en indien nodig verwijderd. Houd ons op de hoogte!

Have a nice stay!

Contact | links | lees ons weblog | Copyright © 2009 Weekendhotel