Restaurant Hotel Merlet - Schoorl - Noord-Holland

cijferWandelen door een prachtig duingebied, uitgebreid badderen in je luxe themasuite en dan fantastisch lekker eten.

In de zomer van 2004 bouwde hotel Merlet zeven suites bovenop het restaurant. Om zo nog aantrekkelijker te worden voor weekendgasten die zich graag culinair laten verwennen, hoge eisen stellen aan hun slaapvertrek en niet op een euro kijken. Wij gingen de suites testen en hebben natuurlijk ook even voorgeproefd…

Aan de rand van het piepkleine centrum van Schoorl ligt Merlet. Op de pui moet je de zaak niet beoordelen, gewoon binnenlopen en je laten verrassen. Binnen hebben de hoteliers hun best gedaan op een aangename uitstraling. Vrolijke werken van de kunstenaar Lotta Hulthen-Montfort zijn opvallend aanwezig in de ontvangstruimte. En ook in het zwembad waar frisse muurschilderingen de sfeer bepalen. Het grand café aan de straatkant, dat ook dienstdoet als lounge met ‘bibliotheek’, is nieuw ingericht in een soort ouderwetse engelse stijl. Het hotel is duidelijk niet in een eenduidige stijl ingericht. Het is vooral comfortabel. Maar in het trappenhuis schrikken we wel een beetje van de kleurencombinatie van de muurverf en vloerbedekking.

We worden voorgegaan naar onze suite door een enthousiaste knul die we later als ober zullen treffen. De suites zijn thematisch ingericht naar de omgeving. Wij slapen in ‘weiland’. Op de mooie houten vloer ligt een koeienvel, er hangt een koeienschilderij en we kijken uit op een frisse groene weide. Elke suite heeft dit uitzicht, maar hier heeft het betekenis! We zijn ook verguld met het gouden behang, de luxe sprei, het gecapitonneerde hoofdeinde en de badkamer! Die staat in open verbinding met de kamer. Afscheiden is mogelijk, maar wij vinden die openheid een vondst. Vanuit bad, met handig opstaand hoofdeinde, kun je televisie kijken. Of gezellig kletsen met je lief op bed. Douchen doe je in privacy onder een enorme douchekop. We zijn ook opgetogen over het ‘aanrecht’ waarop de wastafel staat. Zo vaak missen we aflegruimte in een hotel! Op dit natuurstenen blad kun je echt al je toiletspulletjes uitstallen. Goed bedacht.

Badjassen, een Nespressoapparaat en een minibar vinden we in de ruime kasten. Een hangende pilaar herbergt een LCD televisiescherm dat je richting bed of zithoek kunt draaien. Als je ‘m 180˚ draait, komt de ‘openhaard’ tevoorschijn. Knus! ‘Weiland’ past uitstekend bij het najaar. Ook ‘Bos’, een met humor ingerichte jachtkamer, is in winter of herfst een aanrader. ’s Zomers zouden we opteren voor ‘Duinen’, ‘Strand’ kan in elk seizoen, de fleurige ‘Hei’ is een lentesuite, ‘Zee’ vinden wij te blauw en ‘Zon’ is klassiek. Voor elk wat wils! De indeling is overal gelijk dus niet getreurd als je eerste keus niet beschikbaar is. En indien gewenst zijn twee suites uit te breiden tot familiekamer.

Na de eerste heerlijke nacht in het grote bed – maar waarom hoteliers zo vaak voor twee losse matrassen kiezen, blijft ons een raadsel – begeven we ons naar het restaurant met vrij zicht op het uitgestrekte weiland. ’s Zomers op het terras moet het hier helemaal fantastisch zijn. Van het ontbijt met verse jus, een verfijnde fruitsalade en een mandje met allerlei brood dat helaas niet van een topbakker komt, hadden we wat meer verwacht. We hadden ook op beter weer gehoopt! Hoosbuien worden afgewisseld door zonneschijn, maar om honger te kweken, gaan we toch wandelen! Overigens staat er voor fietsliefhebbers een batterij aan uitstekende tweewielers klaar. Wij zijn op zondag nog via Bergen aan zee naar Bergen gefietst. Wat een bedrijvigheid in het kunstenaarsdorp en wat een prachtige villa’s!

In Merlet kopen we een wandelkaart en Carla van Bourgonje, de mede-eigenaresse, wijst ons vriendelijk de weg. In 6 kilometer loop je rechtstreeks naar zee maar wij knopen verschillende wandelroutes aan elkaar voor enkele uren wandelgenot. Het gebied is wonderschoon. De duinen hebben een behoorlijk hoogteverschil, dicht naaldbos wordt afgewisseld door zandverstuivingen, loofbos en uitgestrekte hei. En de liefhebber kan uitwaaien aan het strand. Zou het zomers erg druk zijn? Via de klimduin lopen we terug naar het hotel alwaar we ons al badderend opmaken voor het diner.

In het restaurant worden we geplaatst naast een glazen muurstellage met grote karaffen gevuld met appeltjesgroene vloeistof. Geinig. Met deze zaal wordt het restaurant in het weekend uitgebreid. Het samenraapsel van inrichtingsstijlen heeft een aangenaam resultaat. De aandacht voor een prettige sfeer wordt versterkt door het bedienend personeel. Onze angst voor opgeprikt gedoe vanwege de Michelinster blijkt gelukkig ongegrond.

Ons gastronomisch arrangement voorziet in een vijfgangen diner dat we laten vergezellen door een wijnarrangement. En we vragen om leidingwater want dat doet niet onder voor flessenwater. De service is er ook naar: het gekoelde kraanwater wordt steeds adequaat bijgevuld. De amuse van mosselen in avocado met tomatenschuim zet de toon voor een verrukkelijk diner en we smullen van de verfijnde gerechten. De attente leerling-sommelier verklaart de wijnkeuze met kennis van zaken en een kwinkslag, het tempo is prima en iedereen werkt mee aan een aangename avond. Het zijn wat veel verschillende gezichten aan tafel, maar de onderlinge communicatie is blijkbaar prima, waardoor het diner gladjes verloopt.

Een vijfgangen diner in Merlet telt altijd dezelfde vierde gang: kaas! Een trolley met wel dertig Franse kazen doet om beurten de tafels aan. En ons ‘kaasmeisje’ heeft bij elke soort een verhaal waardoor we overwogen kunnen kiezen. Wat een luxe! Na een exquise nagerecht met bijpassende dessertwijn rollen we naar boven. Het ontbijt laten we morgen op de kamer serveren!

Zoals afgesproken wordt om tien uur een blad met ontbijt binnengebracht. Onze wens voor alleen bruin brood is blijkbaar niet doorgekomen maar gelukkig worden we nog geheel in beslag genomen door de herinnering aan de smaaksensaties van gisterenavond. We zouden nog wel een dagje willen blijven. Deels op pad en deels cocoonend, maar de tijd is op. Volgende keer in de zomer reserveren we ‘Strand’ of ‘Duinen’, kijken hoe dat bevalt.

@weekendreport.acco.name @weekendreport.acco.name
decor Score_3
ligging Score_4
Faciliteiten Score_4
keuken Score_5
service Score_3
prijs/kwaliteit Score_3
@weekendreport.acco.name @weekendreport.acco.name @weekendreport.acco.name

Altijd op zoek naar de leukste adressen

De redactie graast het internet af op zoek naar leuke adressen, we ontvangen ook veel tips van lezers. We selecteren de hotels in eerste instantie op basis van de uitstraling van hun website.

De leukste adressen bezoeken we persoonlijk. Adressen waarover we klachten ontvangen worden heroverwogen en indien nodig verwijderd. Houd ons op de hoogte!

Have a nice stay!

Contact | links | lees ons weblog | Copyright © 2009 Weekendhotel