Boerderij Rikkerda - Lutjegast - Groningen-provincie

cijferEen prachtige orginele boerderij, de inrichting blijkt niet ‘boerenbont’ maar modern/eigentijds.

Van verschillende kanten werden we getipt over een nieuw erfgoedlogies dat binnenkort open zou gaan en dat wordt ingericht door de Friese meubelmakers Pilat & Pilat, ook bekend van de Waard van Ternaard (een van onze favoriete hotelletjes in Nederland). Kortom, ze waren nog maar net klaar of wij stonden er al op de stoep.

We worden ontvangen door Caroline Baan en mogen meteen ‘achterom’ lopen. Rikkerda is een zogenaamde kop-hals-rompboerderij, ‘de kop’ is het woonhuis, erachter ‘de hals’ die het woonhuis verbindt met achter, de gigantische schuur ‘de romp’. Achterin de schuur zijn twee kamers gemaakt en een gedeelde sociale ruimte. Alles is zo ingepast dat de originele structuur van de schuur niet is aangetast. Wij blijken te slapen in de dwarsschuur, een aparte rietgedekte schuur die nog eens plaats biedt aan 2 kamers en een fraaie zitruimte. De inrichting –verrassend – is dus niet ‘boerenbont’ maar modern/eigentijds. De Pilat & Pilat stijl herken je duidelijk en ook eigenaresse Caroline Baan heeft er haar ideeen in verwerkt.

De eigenaren Caroline en Frits kochten de boerderij 12 jaar geleden op een veiling in het dorpshuis. Ze werden voor gek verklaard en verder veel succes toegewenst. Ze trokken het bouwval in, doorstonden de winter zonder verwarming en begonnen aan de eindeloze verbouwing. Met de opening van de gastenverblijven is het einde van de verbouwing in zicht en kan het grote genieten beginnen. In de gastenverblijven is niet zuinig gedaan met ruimte en geld. Alleen het beste is goed genoeg, prachtige meubelen, sanitair en zalig linnen. Speciaal is de sociale ruimte, comfortabele banken, een ‘pak zelf maar wat uit de ijskast’ service en een interessante bibliotheek waarin je meteen de interesses van de eigenaren herkent.

Wat je ze ook vraagt, het draait geheid uit op een educatief rondje langs de karakteristieke elementen van deze eeuwenoude boerderij, de geschiedenis van de streek, de aard van het volk en het centrale thema ‘het belang van ons erfgoed’. Het verbaast ons dan ook niet wanneer blijkt dat ze naast Rikkerda ook nog professioneel actief zijn als aanjagers bij cultuur-toeristsche projecten van de regionale overheid. We zijn onder de indruk en vooral ook erg gelukkig dat wij met ons luxe weekendje blijken bij te dragen aan het behoud van ons erfgoed. Onder de vlag van Erfgoedlogies zijn er hier in het noorden des lands al meer dan 40 boerderijen met de hulp van (vooral europese) subsidies opgeknapt en nu een ideale plek voor een lekker weekend weg.

’s Avonds sturen we de auto door de mist naar het vlakbij gelegen Grootegast voor een bezoekje aan het restaurant van ‘de locale Egyptenaar’ Samiramis, een verassend goed mediterraans restuarant in het hoge noorden! ’s Morgens wacht een uitgebreid ontbijt en zien we de mist langszaam wegtrekken uit het boerenland. Het wordt een zonnige warme dag en wij gaan de polder rondom Rikkerda verkennen. We krijgen laarzen aangepast voor een tocht over ‘het laarzenpad’ (door de drassige veenpolder), het kaartje belooft een mooie afwisselende route van 2 uur, we zijn er klaar voor! ...... net achter de boerderij zien we de eerste 3 reetjes al!

  • Boerderij Rikkerda
  • Kamerprijzen vanaf Euro 95,-
  • Abel Tasmanweg 28
  • 9866 TD Lutjegast
  • +31594 612928
@weekendreport.acco.name @weekendreport.acco.name
decor Score_5
ligging Score_5
Faciliteiten Score_4
ontbijt Score_4
service Score_4
prijs/kwaliteit Score_4
@weekendreport.acco.name @weekendreport.acco.name @weekendreport.acco.name

Altijd op zoek naar de leukste adressen

De redactie graast het internet af op zoek naar leuke adressen, we ontvangen ook veel tips van lezers. We selecteren de hotels in eerste instantie op basis van de uitstraling van hun website.

De leukste adressen bezoeken we persoonlijk. Adressen waarover we klachten ontvangen worden heroverwogen en indien nodig verwijderd. Houd ons op de hoogte!

Have a nice stay!

Contact | links | lees ons weblog | Copyright © 2009 Weekendhotel