Landgoed Duin & Kruidberg - Santpoort - Noord-Holland

cijferHier waan je je in een feeërieke wereld uit vervlogen tijden!

Na een korte rit over de A9 en vervolgens een prachtige route door Kennemerland arriveerden we op een zwoele zomeravond bij de toegangspoort van Landgoed Duin & Kruidberg. Via een intercom meldden we ons als “gast”, waarna de poort elektronisch werd geopend.

In de verte zie je een soort kasteel in Hollandse neorenaissance stijl opdoemen. Een Engelse tuin in strak symmetrische stijl en een indrukwekkende vijver complementeren het sprookjesachtig effect. Hier waan je je op slechts 25 kilometer van Amsterdam in een feeërieke wereld uit vervlogen tijden!

Het pand dateert uit het jaar 1909 toen minister Jacob Cremer en zijn Engelse vrouw hier het grootste woonhuis van Nederland lieten bouwen. Het werd een komen en gaan van voorname (vaak koninklijke) gasten uit binnen- en buitenland want Duin & Kruidberg was in de wijde omgeving bekend om de grootse partijen die er werden georganiseerd. Een marmeren borstbeeld in de centrale hal herinnert onder meer aan de markante Cremer en de zandstenen kroonlijst toont taferelen uit de vele reizen die hij destijds maakte.

In 1961 verkochten de erven Cremer het huis met landgoed aan de Nederlandse Handelmaatschappij (later de ABN). In 1993 werd het een conferentiecentrum van de ABN. In verband hiermee moest het pand worden verbouwd en uitgebreid. De kamers werden opgekrikt tot vijfsterren niveau en er kwam extra vergaderaccommodatie. Op vrij ingenieuze wijze is er nieuwbouw gepleegd door een deel van de tuin, naast de vijver af te graven. Hier is een nieuwe vleugel ingepast met patios en vollop daglicht, hier vind je 5 vergaderzalen, moderne hotelkamers en de ontbijtruimte. Het geheel is zo in de tuin verzonken dat het een mooi geheel vormt passend in het tuinontwerp.

De centrale ontmoetingsruimte van het huis is de imposante hal die oorspronkelijk als woonkamer dienst deed. Ruim en prachtig gedecoreerd met onder meer een grote open haard en imposante schouw. Comfortabele zitjes nodigen uit tot aangenaam verpozen. Niet minder geldt dit overigens voor de aan de linkerkant van de hal gelegen ‘Herenkamer’ in Engelse clubstijl. Het plafond boven de hoofdtrap naar de eerste verdieping is versierd met paneelschilderingen waarin behalve dierenriemfiguren portretten zijn verwerkt van mevrouw Cremer en twee kleinkinderen.

Grenzend aan de hal bevindt zich de eveneens in stijl gedecoreerde voormalige ‘zomerwoonkamer’ van de familie met belendende serre aan het terras dat uitkijkt op de imposante vijver en de tuin. Hierin is het à la carte restaurant ‘De Vrienden van Jacob’ gevestigd. Op dit stijlvolle terras dat is uitgerust met standbeelden en siervazen, dronken we na aankomst het feestelijke aperitief, maar als het weer tegenzit is uiteraard het zitje voor de haard in de hal niet te versmaden.

Wij hadden het geluk dat we een culinair arrangement inclusief wijnen hadden geboekt. Topklasse! Er wordt gevraagd wat je per sé niet wilt eten en voor het overige laat je je verrassen door de kunsten van chef-kok Alain Alders. Wat een creatieve meester! Op de vrijdagavond genoten we van een viergangen- en op zaterdagavond een vijfgangendiner, beiden voorafgegaan door twee amuses en ook afgesloten met twee van die verrukkelijke kleine hapjes.

De combinaties, juist ook met die wijnen, waren allemaal even verfijnd en evenwichtig en het zou een extra pagina kosten om op te sommen waar we zoal van genoten hebben. Nou eentje dan: de Ras al-Hanout saus: een goddelijk Marokkaans kruidenmengel met minimaal 20 ingrediënten waarvan de basis bestaat uit kruidnagel en kaneel. Er zijn vele recepten van in omloop maar deze was wel heel subliem!

Op de eerste en tweede verdieping van het landhuis bevinden zich 31 slaapkamers. De kamers (van standaardkamers tot suites) zijn verschillend qua formaat en inrichting. Ze zijn evenwel bijzonder smaakvol ingericht in klassiek Engelse stijl met alle moderne faciliteiten, alhoewel er weinig kamers zijn met ligbad. Iedere kamer heeft uitzicht op tuin, vijver of bos. De nieuwe hotelvleugel bevat 44 modern ingerichte kamers, gedecoreerd met stoffen van Ralph Lauren. Wij kozen voor een standaardkamer op de tweede verdieping. Helaas was deze wat aan de kleine kant maar daarom niet minder luxe.

Na het eclectisch diner van de avond ervoor stelde het ontbijt enigszins teleur. Via een gangenstelsel werden we geleid naar de nieuwe vleugel alwaar een buffet klaarstond dat meer gericht was op de snelle congresganger van door de week, dan de onthaastende weekendgast. Bovendien mist het nieuwe gedeelte de koninklijke allure van het oude landhuis. Daar hadden we zo graag willen ontbijten!

De omgeving van Duin & Kruidberg biedt talloze aantrekkelijke mogelijkheden. Wij besloten fietsen van het hotel te huren en een tocht van een half uurtje te maken naar de mooie historische provinciestad Haarlem om te winkelen en te genieten van een hofjeswandeling. Vervolgens via de duinen naar Bloemendaal aan Zee alwaar we voor het eerst deze zomer een koele duik in zee hebben genomen!

Kortom: Landgoed Duin & Kruidberg is werkelijk in alle opzichten een magnifiek adres om te onthouden!

@weekendreport.acco.name @weekendreport.acco.name
decor Score_4
ligging Score_4
Faciliteiten Score_3
keuken Score_5
service Score_4
prijs/kwaliteit Score_3
@weekendreport.acco.name @weekendreport.acco.name @weekendreport.acco.name

Altijd op zoek naar de leukste adressen

De redactie graast het internet af op zoek naar leuke adressen, we ontvangen ook veel tips van lezers. We selecteren de hotels in eerste instantie op basis van de uitstraling van hun website.

De leukste adressen bezoeken we persoonlijk. Adressen waarover we klachten ontvangen worden heroverwogen en indien nodig verwijderd. Houd ons op de hoogte!

Have a nice stay!

Contact | links | lees ons weblog | Copyright © 2009 Weekendhotel