Château St. Gerlach - Valkenburg(Limb) - Limburg

cijferSpectaculair gelegen Château St. Gerlach, groots van opzet, on Nederlandse allure.

Soms is het tijd om even te vluchten, je rust te nemen en je te laten verwennen in de juiste ambiance. Chateau St. Gerlach in het Limburgse Valkenburg is daarvoor een perfecte keus.

Meteen als je de snelweg verlaat, het rustige dorpje Houthem binnenrijdt en de slagboom van het statige landgoed zich opent, waan je je in het buitenland.

Vanaf de lange oprijlaan, die al op zichzelf on-Nederlands aandoet, ziet men in de verte het spectaculair gelegen Château St. Gerlach in het weergaloos mooie Geuldal oprijzen. De ligging van deze voormalige adellijke Norbertinessenabdij met bijgebouwen en parochiekerk waarbij de kleuren ossebloed en zachtgeel mergel domineren, roept associaties op met riante buitenverblijven van adellijke vorsten.

St. Gerlach is gelegen temidden van een natuurgebied van ca. 150 ha, het landgoed Ingendael, dat vrij toegankelijk is en wordt begraasd door Schotse Hooglanders en wilde Konikspaarden. Daarnaast is er een uitgebreid kloosterpark, er zijn kruidentuinen, een rozengaard, vijvers, vochtige beemden, hagen en bossages.

De geschiedenis van het landgoed gaat terug tot de 12e eeuw en voert naar een heilige van Nederlandse oorsprong, St. Gerlachus. Gerlachus was een ridder uit de omgeving die 800 jaar geleden na een pelgrimage naar Rome besloot zich als kluizenaar in een holle eik op het terrein te vestigen. De wonderen van Sint Gerlach waren er velen; hij kon onder meer water uit de nabijgelegen put in wijn veranderen ...

Rond 1200 is besloten een klooster te stichten bij het graf van de rond 1165 overleden kluizenaar. Aanvankelijk werd de abdij bewoond door Norbertijnen, zowel nonnen als monniken en in 1786 verlieten de zusters definitief het klooster. De kerk werd later aan de gemeente Houthem geschonken en in 1808 werd het de nieuwe parochiekerk.

In 1979 vermaakte de laatste adellijke bewoner van het kasteel, Robert De Selys de Fanson, het kasteel en bijgebouwen aan het kerkbestuur van Houthem waarna een stichting werd opgericht tot behoud van St. Gerlach. Uiteindelijk werd met Camille Oostwegel, ook wel “De Limburgse prins van de renovaties” een overeenkomst gesloten waarin de plannen voor de verbouwing werden vastgelegd.

Sedert 1997 is het geheel in handen van Oostwegel die inmiddels een geheel imperium van Chateaux-hotels heeft opgebouwd in Zuid Limburg. In samenwerking met stichtingen die tot doel hebben het behoud van het cultureel erfgoed in Nederland koopt Oostwegel historische kastelen, voormalige kloosters of bijvoorbeeld een herenboerderij. In 2005 hoopt hij in het centrum van Maastricht zijn jongste telg te openen, het voormalige Kruisherenklooster, waarvan de restauratie inmiddels in volle gang is.

In 1997ontstond er in de voormalige Pachthof een hotel met 58 luxe hotelkamers en suites. In dit gebouw is ook een smaakvol ingerichte hotelbar met aangrenzende lounge gevestigd, waarin open haard en leestafel. Tevens treft men er diverse salons en een tuinpaviljoen aan waar het ontbijt geserveerd wordt.

Aan de overkant, in het adellijke stift en de vroegere graan -en vakwerkschuren verrezen 39 appartementsuites. Het restaurant is gehuisvest in de voormalige woonvertrekken van de adellijke familie van het kasteel. Ernaast treffen we Bistrot de Liège. Tot ons groot genoegen, juist in verband met die broodnodige onthaasting, is er ook een ruim, overdekt Romeins zwembad met sauna en Turks stoombad, een Kneipp Kuurcentrum en schoonheidssalon.

De prachtige barokkerk van St. Gerlach met unieke fresco's heeft ook de relieken van Sint Gerlach in haar bezit en behoort tot de belangrijkste monumenten van Nederland.

De eerste nacht verblijven we in een van de compleet ingerichte appartementen. Royale afmetingen, gemeubileerd in Ralph Lauren stijl en een eigen terras zorgen voor een sfeervol geheel. Persoonlijk vinden we het geheel wat groot en daardoor minder geschikt voor twee personen, daarentegen zullen gezinnen met kinderen zich hier wel thuisvoelen.

’s Avonds eten we verrukkelijke streekgerechten (waanronder zuurkool met beenham en mosterdsaus) in de sfeervolle bistrot in Luikse stijl. Je komt er binnen via de keuken. De ruimte bevat een prachtige oude ovenwand, een houten vloer, tegeltjeswand, open haard, pentekeningen en oude kaarten aan de muur. Een welhaast middeleeuws sfeertje waar je je direct op je gemak voelt.

Op de bediening valt nog wel wat af te dingen: we waren meer te spreken over de professionaliteit van de bediening in het restaurant dan die van de bistro. Het is duidelijk dat hier veel met stagiaires gewerkt wordt. Dat mag, maar zelfs in de drukke tijden (wij waren hier in kerstperiode) is het belangrijk dat het personeel weet wat er op de kaart vermeld staat

Vanuit het raam is in de tuin een indrukwekkend kunstzinnig draaiend ei te zien dat bedekt is met een mozaïek van Venetiaans glaswerk.Wellicht was de kunstenares die het vervaardigde ter gelegenheid van de opening geïnspireerd door de eieren van Fabergé?!?!

Na het eten een vollemaanswandeling door het Geuldal. Een mystieke sfeer omringt ons. Zou die oude Gerlachus nog rondwaren om ons de vredige stilte te brengen? Wat een rust en wat een verschil met de randstad waar je altijd gehinderd wordt door geluiden van buitenaf! Een pluim voor de voortreffelijke service: in elke gewenste maat kunnen rubberen laarzen geleend worden bij de receptie. Dit geldt overigens ook voor de parapluies die op elke kamer beschikbaar zijn. Wellicht een tip voor andere hotels gelegen in drassige gebieden!

Na een heerlijke nacht in een voortreffelijk (hemel)bed voelen we ons inmiddels meer en meer ontspannen. Een uitgebreid zeer luxe Champagneontbijt volgt en na een weldadig zwem- en saunabad verhuizen we naar een senior-suite op de begane grond van het hoofdgebouw. Een bijzonder stijlvolle, klassiek ingerichte kamer met zitje en een badkamer van riante afmetingen. Zo willen we het graag! De receptioniste vertrouwt ons nog toe dat Toon Hermans hier de laatste periode van zijn leven geregeld verbleef. Mmmmm, geen slechte keuze!

In de omgeving is voor iedereen ruim voldoende te beleven. Naast de vele wandel- en fietsroutes (ook verkrijgbaar bij de receptie) zijn er legio mogelijkheden ter vermaak. Om maar wat voorbeelden te noemen: er is een gratis shuttlebus verbinding naar Maastricht; Valkenburg met Thermae 2000, mergelgrotten, Romeinse catacomben en een sprookjesbos voor de kinderen ligt om de hoek en ook Aken en Luik liggen binnen handbereik. Daarnaast is het wellicht een aardige suggestie om een Zuid-Limburgse wijngaard te ontdekken en een proeverij mee te maken. Wij kozen ervoor in de stromende regen een romantische wandeling te maken langs het pittoreske riviertje de Geul om na afloop “beloond” te worden met een huisaperitief bij de open haard.

Het restaurant met Franse keuken “Les Trois Corbeaux”, is gelegen naast de bistro. De authentieke inrichting is voorzien van schitterende wand- en plafondschilderingen. De plaatsen zijn verdeeld over drie ruimtes. Over de keuken niets dan lof. Wij maakten gebruik van het viergangen-arrangementdiner. Tartaar van tonijn, krokant gebakken kalfszwezerik op risotto, een poulet noir met truffeljus en tenslotte een op juiste temperatuur geserveerde crème brulée.

“Partir c’est mourir un peu”. Als herboren verlieten we de volgende morgen voor de laatste keer via de slagboom het voormalig heiligdom van Gerlachus. Vorstelijke onthaasten heet het. Een aanrader voor iedereen die er eens echt helemaal uit wil in een luxe omgeving waar je ouderwets wordt verwend.

Enkele kamers met lift bereikbaar
Ruim voldoende parkeergelegenheid

  • Château St. Gerlach
  • Kamerprijzen vanaf Euro 179,-
  • Joseph Corneli Allée 1
  • 6301 KK Valkenburg(Limb)
  • +31 (0)43 608 88 88
@weekendreport.acco.name @weekendreport.acco.name
decor Score_4
ligging Score_5
Faciliteiten Score_4
keuken Score_4
service Score_3
prijs/kwaliteit Score_3
@weekendreport.acco.name @weekendreport.acco.name @weekendreport.acco.name

Altijd op zoek naar de leukste adressen

De redactie graast het internet af op zoek naar leuke adressen, we ontvangen ook veel tips van lezers. We selecteren de hotels in eerste instantie op basis van de uitstraling van hun website.

De leukste adressen bezoeken we persoonlijk. Adressen waarover we klachten ontvangen worden heroverwogen en indien nodig verwijderd. Houd ons op de hoogte!

Have a nice stay!

Contact | links | lees ons weblog | Copyright © 2009 Weekendhotel