Jagershuis - Amstelveen - Noord-Holland

cijferEen gastronomisch weekendje weg in een buiten bij Amsterdam.

Het is druk in ’t Jagershuis in Ouderkerk aan de Amstel als we er op een vrijdagmiddag in november aankomen, het restaurant is vol mensen die aan een late lunch zitten. In ’t Jagershuis draait het om het restaurant, dat is al meteen duidelijk. Gelukkig zijn er nog een paar plaatsjes vrij op de gratis parkeerplaats naast het hotel.

In de lounge brandt de open haard en we worden snel en efficiënt ingecheckt. We hebben kamer nummer 3, op de begane grond, met een prachtig uitzicht over de Amstel en de ophaalbrug over de Bullewijk. De kamer is netjes en ruim, met een lits-jumeaux en een tv-tje, een schrijftafeltje, een hangkast voor onze jassen en een oorfauteuil.

Tijd voor een lekker bad denk ik als ik de Aveda badproducten zie liggen, mijn reisgenoot installeert zich ondertussen met boek in de oorfauteuil (jammer dat het er geen twee zijn). Helemaal in weekendje-weg-modus wandelen we even later het dorp in. ’t Jagershuis weet zich in goed gezelschap van restaurants als Klein Paardenburg en Ron Blaauw, maar wij eten die avond in De Oude Smidse, een wat informeler restaurant met een erg vriendelijke bediening. We kijken even waar het is en zien een goed bakkertje bij de ophaalbrug, brood- en banketbakkerij Out & Zn, waar we gebakjes halen en meteen een foldertje met historische wandelingen door Ouderkerk aan de Amstel meenemen.

Terug in ’t Jagershuis bestellen we koffie op de kamer en genieten we van het uitzicht. Iemand is het buiten bezig met het terras en lacht naar ons. Een heerlijk relaxte eerste dag, alleen jammer dat we later, bij terugkomst van het restaurant, niet worden herkent door de receptioniste. Maar het is dan ook een drukke avond geweest en we moeten natuurlijk niet opvallen als mystery guests.

’t Jagershuis is een zeventiende-eeuwse rustplaats voor jagers van het jaagpad. Het heette vroeger De Rustende Jager en is in de loop der tijd uitgebreid met gebouwen als een houtzagerij, een naaiatelier en een kleine zuivelhandel. Later werden de logementjes om het oorspronkelijke gebouw veranderd in 12 luxe gastenkamers met ieder een eigen decoratieschema. Onze kamer is de ananaskamer, maar de ananasjes langs de muur combineren naar mijn persoonlijke smaak niet zo goed met de bloemetjes in het gordijn en op de beddensprei, die gelukkig wel hetzelfde gedecoreerd zijn. Het landelijke past wel goed bij het dorpje en de geschiedenis van het pand.

De volgende dag wandelen we een paar van de korte historische wandelingen uit het foldertje. Ouderkerk aan de Amstel is een oud dorp. Op de plaats van de Nederlandse Hervormde Kerk heef al in het jaar 1000 een kapel gestaan. Nadat het latere Amstelveen in 1278 een eigen kerk gekregen had, ontstonden de namen Ouder- en Nieuwer Amstel, met Ouderkerk als woonkern. Ouderkerk verloor haar vooraanstaande positie in Amstelland na de opkomst van Amsterdam. De begraafplaats Beth Haim, ‘huis van het leven’, is de plek waar de Amsterdamse ‘Portugese’ joden meer dan zevenentwintigduizend dierbaren aan de aarde toevertrouwden. Uit eigen bijdragen werd Beth Haim drieëneenhalve eeuw aaneen onderhouden, en tegenwoordig kan de prachtige begraafplaats worden bezocht. Aan de Amstel, waar je prachtig langs kunt fietsen naar Amsterdam (slechts 10 kilometer verderop), staan diverse buitenplaatsen waar je een wandelingetje kunt maken door de parkachtige tuin.

Het is fris buiten dus we gaan al weer snel terug naar onze comfortabele kamer, waar ik alweer in bad duik. Mijn vriend springt voor het diner nog even onder de douche. Een beetje onhandig in een viersterrenhotel: er is geen aparte douche dus je spoelt je af staand in het duo-bad spettert zo de halve badkamer onder. Een simpele oplossing zou zijn een wat breder wandje om het douchegedeelte van de rest van de badkamer te scheiden, of beter nog, een aparte douche.

Maar zo gauw we het eerste hapje binnenkrijgen van het viergangen diner zijn we deze details vergeten. Wat een ongelofelijk heerlijke maaltijd! Alles is door chef-kok Dimitry Mulder goed uitgebalanceerd, een ingrediënt keert geen tweede keer terug op je bord. Dat is de luxe van ’t Jagershuis: je lekker op kunnen frissen en wat relaxen voor het eten, in alle rust genieten van een uitgebreid diner, en daarna je op je gemak terugtrekken op de kamer. Zo hoor je een dergelijke maaltijd in te kleden. Het uitzicht op de Amstel, met de lichtjes van de prachtige huizen aan de overkant van het water die erin weerspiegelen, maakt het helemaal af.

Als we ’s ochtends opstaan horen we kerkklokken en tijdens het ontbijt zoeft Gouden Holland 8 uit ’96 voorbij over de Amstel. ’s Zomers zijn er nog veel meer bootjes te zien op het water, wordt ons verteld. Wat moet het leuk zijn om dat vanaf het terras te zien als het lekker warm is. Maar wij moeten nu de kou in, terug naar huis.

  • Jagershuis
  • Kamerprijzen vanaf Euro 147,-
  • Amstelzijde 2-4
  • 1184 VA Amstelveen
  • 020 4962020
@weekendreport.acco.name @weekendreport.acco.name
decor Score_4
ligging Score_4
Faciliteiten Score_3
keuken Score_4
service Score_3
prijs/kwaliteit Score_3
@weekendreport.acco.name @weekendreport.acco.name @weekendreport.acco.name

Altijd op zoek naar de leukste adressen

De redactie graast het internet af op zoek naar leuke adressen, we ontvangen ook veel tips van lezers. We selecteren de hotels in eerste instantie op basis van de uitstraling van hun website.

De leukste adressen bezoeken we persoonlijk. Adressen waarover we klachten ontvangen worden heroverwogen en indien nodig verwijderd. Houd ons op de hoogte!

Have a nice stay!

Contact | links | lees ons weblog | Copyright © 2009 Weekendhotel