Hotel Villa de Klughte - Wijk-aan-Zee - Noord-Holland

cijferVilla aan zee, super romantisch ingericht met veel zijden bloemen, hemelbedden en uitbundige stoffen.

Het was een prachtige herfstdag, begin november. De zon scheen volop en de temperatuur was zacht. We besloten op een van de Russische draagvleugelboten, afgemeerd achter Amsterdam CS, te stappen en onze fietsen aan boord mee te nemen naar Velsen. Wat een belevenis! Een supersnelle verbinding brengt je daar in 30 minuten. Vandaar karden we naar het badplaatsje Wijk aan Zee.

We kenden het nog wel van vroeger: ooit weleens geweest met onze ouders, maar verder reikt de herinnering niet. Het charmante dorpje, overigens slechts 20 kilometer vanaf Amsterdam en Schiphol, bestaat uit een mengelmoes van architectuurhistorische stijlen. Een prachtig monumentaal huis, Amsterdamse Stijl, staat naast een nieuwbouwwoning uit de jaren zestig. En het Julianaplein, middenin het dorp, zal ook niet veel anders zijn dan toen. Hier moeten ze niets hebben van brede boulevards, afgezet met hoogbouw, de gebruikelijke snackpaleizen, gokhallen en souvenirshops. Het lijkt alsof de tijd er werkelijk heeft stilgestaan!

Benieuwd naar wat ons te wachten stond beklommen we vanaf het plein de heuvel naar ons logeeradres. Op een duinhelling (vandaar het Oudhollandse ‘’kluch(te)’’), troffen we een statige wit geschilderde villa uit 1885. De straat is vernoemd naar Leornardus van Ogtrop, een welgestelde Amsterdammer die het huis destijds liet bouwen. Sinds 1948 doet het dienst als familiehotel.

In 2001 hebben de huidige eigenaren het hotel overgenomen. Van een sleets familiehotel dat dringend gerenoveerd moest worden werd het verbouwd tot een romantisch persoonlijk geheel met behoud van de oorspronkelijke historische details. Het echtpaar, Jolanda de Keijzer en Jerry Bary, heeft geen horeca-achtergrond, en wellicht is dit in meerdere opzichten een voordeel. Ze hadden het huis willen kopen om te bewonen maar het had een hotel-bestemming waardoor ze voor de keus werden gesteld: zelf omgedoopt worden tot “propriétaires” of het droompaleisje dat ze per se wilden hebben alsnog voorbij laten gaan? Ze kozen voor het laatste en haalden binnen korte tijd de benodigde diploma’s waarna in drie maanden de verbouwing was voltooid.

Bij binnenkomst word je verwelkomd door twee prachtige Golden Retrievers. Eigenlijk is er helemaal geen sprake van een “welkom”; je moet als het ware over ze heen stappen terwijl ze flegmatisch de andere kant opkijken! Vervolgens werden we echter door de gastheer heel vriendelijk en persoonlijk ontvangen en ook de rest van ons verblijf deed men z’n uiterste best om de gasten in de watten te leggen.

Tijdens de verbouwing zijn de aanvankelijk kleine kamers verbouwd tot tien ruime vertrekken en bovendien is er naast het hotel een romantische cottage die onder meer verhuurd wordt aan kersverse bruidsparen (overigens zijn er nog meer kamers die als bruidssuite dienst doen).

De kamers, op de internetsite van het hotel staan de foto’s, zijn in het algemeen super romantisch ingericht met veel zijden bloemen, hemelbedden en uitbundige stoffen die de gastvrouw persoonlijk heeft uitgezocht, waarna ze hiervan zelf de gordijnen en het beddengoed heeft gemaakt (in drie maanden tijd?!). Ieder vertrek draagt een naam, afhankelijk van kleur of stijl, zoals de “1000 & 1 nacht”, “Ship’s Cabin”, “999 Rozen” en de zeer populaire “Versace Suite”.

Naast de gebruikelijke voorzieningen die je mag verwachten zijn alle baden voorzien van Jacuzzi’s en is er een breedbeeldtelevisie. Kamer 10, 11, 16, 21, 22 en 24 bevatten een eigen balkon.Tevens is er de mogelijkheid op de kamer gratis koffie of thee te zetten.
Deze gastvrijheid ligt ons na aan het hart! Kleine moeite, zeer gewaardeerd!

Wij logeerden in de “Lila Renaissance”. Voor de doorgewinterde designfreak vermoedelijk iets te barok, maar eerlijk is eerlijk, juist in deze gelegenheid geldt het credo “smaken verschillen’’.We hebben de volgende morgen kamers bekeken die ons persoonlijk meer aanspraken, zoals De Kardinaal, Ship’s Cabin, Black & White en Silver & Gold. Deze zijn wat minder uitbundig ingericht, maar wellicht zijn we niet zo romantisch ingesteld als de gemiddelde gast die hier verblijft?!?!

In de stijlvolle eetzaal wordt het ontbijt geserveerd. Ook deze ruimte is met veel liefde ingericht en wederom is er niet bezuinigd op de zijden boeketten die her en der zijn neergezet. Het ontbijt bestaat uit drie-gangen: plakjes cake, vruchtenyogurt, bakje verse vruchten, roerei, diverse broodsoorten en kaas- en vleeswaren. Allemaal heel verzorgd en regelmatig werd er gevraagd of er van alles voldoende was. Naast de eetzaal een romantisch zitje.

En dit alles inclusief voor slechts 109 euro met z’n tweëen! Een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding!

Tot onze grote spijt was er geen mogelijkheid te dineren in het hotel. Wel worden er voor groepen regelmatig high-tea’s en diners georganiseerd. Wij kunnen ons voorstellen dat het voor de huidige eigenaren wat teveel van het goede wordt, gezien het feit dat alle energie wordt gestoken in het naar de zin maken van de hotelgasten. Echter Wijk aan Zee heeft helaas op culinair gebied niet veel te bieden.

Voor mensen die er geen bezwaar tegen hebben om een eindje te rijden zijn er genoeg mogelijkheden in de omgeving, zoals Beverwijk, IJmuiden, Heemstede, of zelfs Amsterdam. Maar wij, sportief op de fiets, belandden uiteindelijk in de plaatselijke pizzeria omdat het ons aanbevolen restaurant tjokvol zat op die zaterdagavond. In de zomer kun je natuurlijk kiezen voor een strandtentje (drie kilometer verderop, op de Pier, is volgens Jerry een aardige), echter ’s winters is de keus nogal beperkt.

Na het ontbijt vanzelfsprekend een fikse strandwandeling. Wat een weidsheid! Wijk aan Zee schijnt het breedste strand te hebben van de gehele Noordzeekust. Het is fascinerend om telkens de imposante fabrieken van de voormalige Hoogovens (thans Corus) op de achtergrond te zien. De avond tevoren waren wij ook al onder de indruk van de enorme hoeveelheid licht die door deze industrie verspreidt wordt. Nabij de Klughte ligt in een smalle strook duinen het beeldenpark 'Zee van Staal'. Dit park is tot stand gekomen in het kader van het project ‘Wijk aan Zee, Cultureel Dorp van Europa, 1999’. Twaalf beeldhouwers uit elf landen hebben destijds in vier weken tijd deze beelden vervaardigd uit staal, ter beschikking gesteld door Corus.

En nu maar hopen dat Wijk aan Zee in de zomer geen “place to be” wordt waar “tout Amsterdam”zich gaat verpozen totdat het weer tijd wordt voor een andere “hotspot”. Laat alles daar vooral zoals het is, vooral met dat pittoresk hotelletje op de duinen, en plaats er hoogstens een goed restaurant!

Prijzen in het laagseizoen, incl. ontbijt, variërend van 75 euro voor een eenpersoonskamer tot 179 euro voor vier personen in de Cottage. In het hoogseizoen gemiddeld een tientje meer.
Geen lift. Honden toegestaan.

@weekendreport.acco.name @weekendreport.acco.name
decor Score_4
ligging Score_4
Faciliteiten Score_3
ontbijt Score_4
service Score_4
prijs/kwaliteit Score_5
@weekendreport.acco.name @weekendreport.acco.name @weekendreport.acco.name

Altijd op zoek naar de leukste adressen

De redactie graast het internet af op zoek naar leuke adressen, we ontvangen ook veel tips van lezers. We selecteren de hotels in eerste instantie op basis van de uitstraling van hun website.

De leukste adressen bezoeken we persoonlijk. Adressen waarover we klachten ontvangen worden heroverwogen en indien nodig verwijderd. Houd ons op de hoogte!

Have a nice stay!

Contact | links | lees ons weblog | Copyright © 2009 Weekendhotel