Hotel Het Oude Postkantoor - Brummen - Gelderland

cijferVoorheen Brummens postkantoor, nu een leuk kleinschalig hotelletje voor een weekend rust.

Bij de entree in de postbussenruimte word je even volledig op het verkeerde been gezet. Want de naam van het hotel staat met tegels geschreven in de vloer. En dat lijkt authentiek, met oude tegeltjes, een beetje beschadigd zelfs. Maar er staat ‘Het Oude Postkantoor’ dus het tegelwerk is gloednieuw! De gebruikte tegels zijn eerst door een soort centrifuge gehaald zodat er stukjes vanaf zijn gesprongen, getrommeld noemen we dat. Onze gastheer licht het graag even toe.

Verder is in het hotel veel wel authentiek. Zo zijn de hotelkamers genoemd naar de functie die de ruimtes oorspronkelijk hadden. Wij slapen in de Wachtkamer, en ja, dat is wel de mooiste kamer! Hier kwamen vroeger de bezoekers het postkantoor binnen. Aan de huidige ‘sidetable’ schreven ze hun girobetaalkaarten uit, op de ronde krukjes die nog steeds zijn vastgeklonken in de leistenen vloer. Nu staan er bloemen op de tafel en liggen er luxe tijdschriften. De publieke functie van het gebouw is verdwenen, de Wachtkamer is voor één nacht ons domein. Echt gelukkig worden we van onze badkamer want daar staat een bad op pootjes. Het pronkstuk is net zo oud als het huis. En ook nog comfortabel en groot: we kunnen zelfs prima samen baden…

We krijgen van onze gastheer Huib de Munnik een uitgebreide rondleiding door het hele hotel. Bij drie van de vier kamers is een uiterst vernuftige indeling toegepast. De wastafels zijn niet geplaatst in de badkamer, maar tegen een losse wand die vrij in de kamer staat. Het bed staat tegen de andere kant van diezelfde wand. Daardoor zijn de wastafels uit het zicht – hoewel ze best het bekijken waard zijn – en sta je bij het optutten of tandenpoetsen niet in de dampen van de douche. Praktisch, en het ziet er erg leuk uit. Alles hier ziet er mooi uit en is bijzonder goed verzorgd! Wattenschijfjes in een rieten mandje, een stenen zeeppompje, hier zijn mensen aan het werk geweest met oog voor detail. Overigens helaas niet altijd met het oog op duurzaamheid: kranen en handdoekrekjes vertonen nu al speling bij de bevestiging. Het hele hotel is stijlvol ingericht in wit met (licht)bruintinten. Bijna sereen maar daar is het gelukkig weer net te hip voor.

Het ontbijt wordt geserveerd in de vroegere bestellersruimte: de postbodes sorteerden hier hun post. Het is een grootse, en zoals het hele gebouw, hoge en heel prettige lichte ruimte. Er staat een prachtige vleugel in de hoek: zo nu en dan organiseren de hoteleigenaren hier ook kleine concerten. Het ontbijt is verzorgd in de vorm van een lopend buffet. Met een druk op de knop kun je zelf je koffie maken met een soort van espressoapparaat. Gelukkig maakt de smaak van de koffie het lawaai van het apparaat bijna helemaal goed…

Onze gastheer informeert bij alle gasten naar de activiteiten van de vorige avond en maakt het verblijf daarmee een stuk persoonlijker dan het bezoek aan een doorsnee hotel. Dat is Het Oude Postkantoor ook zeker niet. Het hangt in alles ook een beetje in tussen een hotel en ‘bed and breakfast’. Een luxe ‘bed and breakfast’ wel te verstaan. Want het is klein en persoonlijk, geen miniflesjes shampoo en zeep maar flinke flessen met badproducten op natuurlijke basis, een individuele behandeling en die extraatjes die een bezoek aan een ‘bed and breakfast’ zo aangenaam kunnen maken. En dat alles zonder de mogelijke nadelen: zo is er geen onduidelijkheid over openbare en privé-ruimtes. En je kunt zeven dagen per week terecht. (Maar eerlijk gezegd geldt een serieuze aanpak ook voor alle ‘bed and breakfasts’ die weekendhotel aanprijst.)

Huib de Munnik en Kina Bartelds runnen dit hotel uiterst professioneel. Echter zonder personeel en dan hebben ze beiden ook nog een baan in het onderwijs. Dat brengt enkele beperkingen met zich mee. Gasten moeten inchecken tussen 17.00u en 18.00u en uitchecken voor 11.00u. Dat is helaas niet handig als je ’s middags wil wandelen of fietsen in de prachtige omgeving. Want waarom gaat een mens naar Brummen, behalve om kennis te maken met een smaakvol heringericht gemeentelijk monument? Om te fietsen langs de prachtige IJssel, een bezoek te brengen aan het popperige Bronckhorst of om te wandelen in Nationaal park de Veluwezoom, een stukje verderop. Je loopt vanuit het postkantoor niet meteen de vrije natuur in, maar de omgeving is zeker de moeite waard.

Bij ons afscheid na het ontbijt retourneren we een waterglas dat we ’s nachts uit de ontbijtruimte hebben gepakt. In onze kamer vonden we geen glazen en ik heb ’s nachts altijd dorst. We brengen het een beetje besmuikt want we hebben dus in de kasten lopen rommelen. De reactie van Huib de Munnik is tekenend: ‘Oh, natuurlijk. Ik zal er in het vervolg voor zorgen dat er glazen op de kamer staan, dat ben ik nog vergeten’. Met zo’n instelling kom je er wel.

@weekendreport.acco.name @weekendreport.acco.name
decor Score_4
ligging Score_3
Faciliteiten Score_2
ontbijt Score_3
service Score_3
prijs/kwaliteit Score_3
@weekendreport.acco.name @weekendreport.acco.name @weekendreport.acco.name

Altijd op zoek naar de leukste adressen

De redactie graast het internet af op zoek naar leuke adressen, we ontvangen ook veel tips van lezers. We selecteren de hotels in eerste instantie op basis van de uitstraling van hun website.

De leukste adressen bezoeken we persoonlijk. Adressen waarover we klachten ontvangen worden heroverwogen en indien nodig verwijderd. Houd ons op de hoogte!

Have a nice stay!

Contact | links | lees ons weblog | Copyright © 2009 Weekendhotel